W verkade 1 2 W verkade M 1

De Verkadefabriek Den Bosch

De oude koekjesfabriek

Vroeger was het natuurlijk helemaal anders. Toen werden er in het pand aan de Boschdijkstraat koekjes gebakken; Frou-frou's en café-noirs. De Verkadefabriek begon ooit als biscuitfabriek. In 1929 nam Ericus Gerhardus Verkade de fabriek over en ontstond de Verkadefabriek. In de loop van vorige eeuw gingen veel Bossche meisjes na de huishoudschool werken bij Verkade: 'de meisjes van Verkade'. De Verkadefabriek werd een begrip in 's-Hertogenbosch. Hele generaties werkten er in de bakkerij, op de inpakafdelingen of de expeditie. De oude bakkerij maakte in de jaren vijftig plaats voor de productiehallen, waarin nu de repetitieruimtes zijn opgenomen. In 1984 werden er aan de oude productiehallen twee nieuwe bedrijfshallen gebouwd. Er werkten toen nog 145 werknemers bij Verkade. 'Concentratie van de productie' zorgde in oktober 1993 voor de sluiting van de Bossche koekjesbakkerij. Een gedeelte van de werknemers kon mee verhuizen naar de vestiging in Zaandam; de rest kwam op straat te staan.

'KUNSTENCENTRUM' VERKADEFABRIEK IN BEELD
Jarenlang heeft de oude koekjesfabriek leeg gestaan. Totdat ZT Hollandia er in 2001 de voorstelling Varkens/Boeren speelt. De Verkadefabriek is op dat moment ook al in beeld als mogelijke locatie voor een nieuw kunstencentrum.
In 2002 brengt Theater Artemis er de gigantische productie Katharina, Katharina in het ganzenbord. In februari van datzelfde jaar besluit de Bossche gemeenteraad tot de (ver-) bouw van de Verkadefabriek tot een complex voor theater, film en horeca.

VERBOUWING VAN HET PAND
In 2002 werd architect Hubert-Jan Henket benaderd om het pand te (ver-)bouwen. Hij wist de karakteristieke eigenschappen van de oude fabriek te behouden in zijn ontwerp voor het nieuwe centrum. Onderdelen als de sheddaken werden gehandhaafd: het maakt dat er in de Verkadefabriek vrijwel overal daglicht is. Sommige oude delen van de Verkadefabriek moesten worden gesloopt omdat ze inmiddels te ver vergaan waren, of omdat ze niet geschikt waren voor nieuwe functies. De meest gezichtsbepalende bakkerij- en expeditiehallen aan de Boschdijkstraat bleven behouden, en werden verlengd. De achttienduizend oude gele vloertegels uit de expeditie (nu café-restaurant) werden verwijderd, stuk voor stuk schoongebikt en opnieuw geplaatst. 

De huidige Verkadefabriek

In 2004 opende de 'nieuwe' Verkadefabriek zijn deuren. Het complex voor theater, film en horeca telt dan 2 theaterzalen, 3 filmzalen, een café-restaurant en repetitieruimten. De
Verkadefabriek is een gebouw in beweging: ook na de opening zijn er nog veranderingen aan het pand doorgevoerd.
Zo werden er in 2009 twee nieuwe filmzalen bijgebouwd. Verder wordt gewerkt aan duurzaamheid: in de zomer van 2010 werd een deel van het dak van de Verkadefabriek voorzien van zonnepanelen. In grote theaterzaal is inmiddels een flexibele tribune gerealiseerd.

DUURZAAMHEID
"Ändere die Welt: sie braucht es”, sprak Bertolt Brecht ooit. Daar kunnen we ons wel in vinden. Je moet soms dingen veranderen, voorbij vandaag kijken om het morgen ook goed te hebben. En te houden. Dat doen we dan ook in de Verkadefabriek. Door zo duurzaam en verantwoord mogelijk te denken en te werken.

VERS EN AMBACHTELIJK
In de Verkadefabriek houden we van lekker eten. En goed eten. Niks nieuws, wat dat betreft. In ons café-restaurant kiezen we daarom voor duurzame en ambachtelijke ingrediënten. De koffie en thee is biologisch en fairtrade bijvoorbeeld. Alle vis en schaaldieren zijn duurzaam gevangen. We werken veel met lokale leveranciers en met de groenten van het seizoen.  

DUURZAME ENERGIE
Met effectieve isolatie en zonnepanelen op het dak van de Grote Zaal, die jaarlijks pakweg 35.000 kWh elektriciteit opwekken, gaan we op een duurzame manier met energie om. We vervingen vrijwel alle verlichting voor zuiniger led’s, ‘vergroenden’ de omgeving en het gebouw en houden zo’n 50.000 bijen. Een groepje medewerkers ontfermt zich over de biodiversiteit rondom de Verkadefabriek.

EERLIJKE SPULLEN
In onze (web)winkel kiezen we voor duurzame, eerlijke en mooie producten. Ontworpen door designers van dichtbij. Of juist duurzaam laten maken van ver, verder dan onze neus lang is. In de collectie zit onder andere Verkadefabriek honing van onze bijen, duurzame tassen van Labé gemaakt van onze banners bij de ingang en schorten van de mooiste filmdoeken. 

HUISGEZELSCHAPPEN
De Verkadefabriek verbindt zich aan zes theater- en dansgezelschappen, werkt intensief met ze samen. En dat doen we graag. Omdat wij geloven in hun creatieve kracht. Omdat deze makers een frisse blik hebben en verrassen. En omdat ze staan voor kwaliteit, net als wij. Vaak spelen de huisgezelschappen bij ons hun try-outs en première. 

MAKERS VAN DE VERKADEFABRIEK
n de Verkadefabriek maken we ruimte voor jonge, creatieve professionals. Dat doen we op het gebied van beeldende kunst, cabaret en comedy, muziek, theater én film. Want nieuwe makers brengen nieuw elan en nieuwe ideeën naar de Verkadefabriek. Ze vergroten onze wereld. Maar juist die jonge makers hebben het lastig. Daarom bieden we ze werkruimte en ondersteuning in Studio Verkadefabriek. We bieden ze ruimte, maar denken ook met ze mee en helpen ze bij de opbouw van een netwerk en verbinding met de stad. Voor zes projecten per jaar is er bovendien budget beschikbaar. Om dit te kunnen doen hebben we steun gezocht bij het bedrijfsleven, in het bijzonder bij De Vrienden van de Verkadefabriek. Zij maken Studio Verkadefabriek financieel mogelijk. 

WORKSHOP
De Verkadefabriek is een plek waar je kunt leren van kunstenaars en artiesten. 
Met regelmaat zijn er laagdrempelige, inspirerende workshops voor kinderen, jongeren en volwassenen waarin professionals uit de creatieve sector je handige, bijzondere en soms verrassende vaardigheden bijbrengen. Ook voor het bedrijfsleven organiseren we af en toe workshops die net even anders zijn dan anders.

EDUCATIE 
Wil je een film of voorstelling bezoeken met een klas uit het primair, voortgezet of hogeronderwijs? Ben je op zoek naar verdieping rondom een voorstelling of film? Geïnteresseerd in een workshop?

EXPOSITIES IN DE VERKADEFABRIEK. 
We houden van mooie verhalen, mensen, voorstellingen, films, boeken, gerechten, ruimtes. Daarom in de gang van de Verkadefabriek: wisselende exposities. Van kunstenaars uit Den Bosch, Nederland, Vlaanderen en verder weg. Vaak fotografie, soms schilderkunst of anders. Exposities over leven, de wereld, de mens. Over kunst op zich. Om de Verkadefabriek nog net dat beetje mooier te maken. En onze wereld te vergroten. We exposeerden de afgelopen jaren werk van onder andere:
• Franciscus & Franciscus
• Harmen Meinsma
• Hanneke Wetzer
• Jan Banning
• Joris van Gennip
• Jörgen Caris
• Wim de Jong

• 15 jarigen in opdracht van 15 jaar Verkadefabriek

© Werelddovendag 2023

Webdesign/webdevelopment: Birdhouse Solutions