W theaterwereld 1

Film - en theaterwereld

Wat is het toch heerlijk om je mee te laten nemen in het verhaal van een ander. In Gebaren, op muziek of met woorden....kom en geniet van deze podiumkunstenaars of van de films op het filmdoek die het publiek vaak weten te raken en een onuitwisbare indruk maken. 

H f

Film 'Hidden flowers'

11.00 - 11.50    FILMZAAL 2

In de slums van Kampala ligt een parel verborgen: een school voor dove kinderen.  Deze ‘Mulago School for the Deaf’ is 25 jaar geleden gestart door Harry Tullemans.  In Oeganda worden dove kinderen vaak vervloekt, opgesloten en mishandeld. De
dovenschool biedt deze kinderen een veilige plek en haalt hen uit hun isolement.

De film laat behalve de schrijnende werkelijkheid, ook de levensvreugde en talenten zien. Voor de horende wereld is de film een eye opener. Niet alleen in Oeganda, maar ook in Nederland worden dove mensen vaak achtergesteld.

Vergeten geluiden

Film 'Vergeten geluiden'

11.00 - 11.35    FILMZAAL 3

Een documentaire over Plotsdoven
Doof! En nu? Accepteren dat je een deel van jezelf hebt verloren duurt een leven lang. Maar het leven gaat verder en andere vormen van communicatie dienen zich aan. 

Cor valt op zijn 14de met zijn fiets en ontwaakt doof uit zijn coma. Hanneke verliest haar gehoor op haar 23ste na een mislukte operatie. Na jaren zoeken naar een oplossing krijgt Hanneke op haar 54ste een Cochleair Implantaat, terwijl Cor er vrede mee heeft dat hij nog steeds doof is. In de film leggen de twee hun ervaringen naast elkaar tijdens een kunstproject waarvoor Cor een belevingsgedicht schrijft en Hanneke een schilderij maakt. Een film over zintuiglijke beleving; doorgaan en obstakels overwinnen; het verleggen van je grenzen en het leren leven met een opgelegde identiteit.

Sam

Film 'Sam Pattipeiluhu'

11.55 - 12.45    FILMZAAL 3

Sam Pattipeiluhu was een dove leraar en orthopedagoog. Op negenjarige leeftijd werd hij doof. Binnen de Nederlandse   dovengemeenschap stond hij bekend als een voorvechter en als grondlegger van de opleiding leraar/tolk Nederlandse
Gebarentaal aan de Hogeschool van Utrecht. De documentaire 'Sam Pattipeiluhu, pionier tussen twee werelden' geeft een beeld
van de emancipatie in de dovengemeenschap in de laatste jaren van de vorige eeuw. Het laat ook de opkomst van de gebarentaal zien.

Voorstander van de emancipatie
Binnen de Nederlandse dovengemeenschap stond Pattipeiluhu bekend als voorstander van de emancipatie van doven. 'Nee' en 'kan niet' bestonden niet voor hem. De documentaire is een eerbetoon aan de toegevoegde waarde van hem voor  de dovengemeenschap.

Ima

Film 'Imaginings'

12.10  - 12.25    FILMZAAL 2

Zes performers richten zich in gebarentaal tot de kijker en delen de strijd en dromen van een nieuwe generatie doven. Hun poëtische zelfportretten laten kracht en zelfvertrouwen zien, maar ook de kwetsbaarheid van het ‘anders’ zijn.  Met respect en nooit vanzelfsprekend wordt de poetische kracht van gebarentaal duidelijk..

Alternatief Uitnodiging

Film 'For the deaf, by the deaf'

12.45 - 14.00     FILMZAAL 2

Een presentatie en een film over ontwikkelingssamenwerking met doven.

Jos Wesemann vertelt over de projecten die zij uitvoeren in verschillende landen, en speciaal op Wereld Dovendag vindt de première plaats van een nieuwe film over het Deaf Centre in Kenia. Voor iedereen die geïnteresseerd is in ontwikkelingssamenwerking en dovencultuur in Afrika: kom kijken!

Igil

Film 'Ik gebaar ik leef'

13.05 - 14.00     FILMZAAL 3

Jascha is een dove student. Hij heeft lak aan de horende wereld, maar kan er niet aan ontsnappen als hij zijn ambities wil vervullen. Dat maakt hem opstandig. Gewapend met een camera onderzoekt hij hoe dove ouderen hun leven hebben geleefd. Zij vertellen hem over hun jonge jaren, toen gebarentaal verboden was. Helpt dit in zijn zoektocht: wie kun je zijn als Dove in een horende wereld?

Stille Vlucht verticaal

Ali Shafiee   Stille vlucht

14.45 - 15.30     GROTE ZAAL

In deze zeer visuele voorstelling neemt Ali Shafiee ons mee in zijn vluchtverhaal. Vanuit Teheran waar hij als 19 jarige jongen vertrok, lopend de grens over naar Turkije, met vervalste papieren, in het donker, zoekend naar een onbekende eindbestemming.
Naar de maanden in een asielzoekerscentrum, waar hij maar weinig contact kon maken omdat niemand gebarentaal beheerste. Om ten slotte uit te komen bij zijn huidige leven als Doof acteur.

In 45 minuten vertelt Ali in Nederlandse Gebarentaal aangevuld met dans en fysiek spel, over zijn unieke reis. De voorstelling wordt naar gesproken Nederlands vertaald door een stemtolk en is ook in
geschreven Nederlands te volgen door boventiteling. Hierdoor is de voorstelling goed toegankelijk voor zowel doof, slechthorend als horend publiek.

Ilse Jobse en de Rap en Roer band

15.30 - 16.00     GROTE ZAAL

Ilse haar handen en lichaam zingen in gebaren en de gouden stem van Rap en Roer zangeres Caroline in het Veld geeft daar geluid aan zodat iedereen het lied van Ilse kan volgen. Samen zullen ze 3 nummers " ten gehore" brengen. Een oogstrelende en hartverwarmende performance.

Vma

Visuele Muziek Academie

16.15 - 16.45     GROTE ZAAL

Onder de bezielende begeleiding van signdancer Jessica de Waard en muziektolk Ruth
Krooshof nemen we een kijkje in de wereld van muziek. Moet je horen om van muziek te
kunnen genieten? Geniet van hun optreden en doe mee!

20hertz

20Hertz

16.45 - 17.15     GROTE ZAAL

Ontdek tijdens Werelddovendag 2023 samen met 20Hertz het Limburgse mijnverleden met de exclusieve preview van hun nieuwe show "Grondslag"!

Stap met het dansgezelschap terug in de tijd naar de fundamenten: van hun liefde voor urban dansstijlen tot de diepgaande invloed van Zuid-Limburgs mijnverleden op heel Nederland. De horende én dove dansers verweven dans met de expressieve kunstvorm Visual Vernacular uit de dovengemeenschap, wat leidt tot een unieke en visuele performance die de kracht van onze gemeenschap en ons erfgoed viert.

Na de preview is er ruimte om vragen te stellen en geeft 20Hertz je een kijkje in de keuken: hoe gaan ze te werk en wat komt er bij kijken om een dansvoorstelling te maken?

Ngk

Nederlands Gebaren Koor

18.00 - 18.15     GROTE ZAAL

Het Nederlands Gebarenkoor verzorgt het slotoptreden van de dag!

© Werelddovendag 2023

Webdesign/webdevelopment: Birdhouse Solutions