W Wereldwijs 1

Wereldwijs

Wat kunnen we van elkaar leren en hoe kunnen we elkaar inspireren? Bekende en minder bekende gezichten wisselen elkaar af op zoek naar kennis, ervaringen en tips  Alles te volgen via tolken NGT/NmG en schrijftolken.

Opening  

10.30 - 10.45     GROTE ZAAL

Cas en Sandra openen de dag en laten de voorzitters van Dovenschap en de stichtingen Limburg Hoort Zo, Plots-en Laatdoven, en Zo Hoort Het aan het woord. Ze zullen vertellen wat hun geïnspireerd heeft een bijdrage te leveren aan deze editie van werelddovendag!

Ufuk Kahya

Wethouder Ufuk Kâhya    VERVALLEN    !!!!

10.45 - 11.00     GROTE ZAAL

Ufuk Kâhya is wethouder namens GroenLinks voor de gemeente Den Bosch. In zijn portefeuille zitten o.m. onderwijs, jongeren, positieve gezondheid en inclusie! Redenen genoeg om deze positief ingestelde wethouder onze dag te laten openen en hem een kijkje te gunnen in de wereld zoals wij die graag zien: een gelijkwaardige plek voor iedereen!

Dovenschap 

11.15 - 12.45     GROTE ZAAL

Dovenschap komt met het beproefde concept; Ooggetuige. 

Dit succesvolle onderdeel zorgt iedere keer weer voor mooie gesprekken en vurige discussies. Thema volgt!

Mini symposium

11.15 - 12.15     FILMZAAL 1

Bij dit succesvolle onderdeel gaan verschillende sprekers hun interessante verhalen vertellen waar ook ongetwijfeld weer mooie gesprekken uit voortkomen.

Sam van der Haak

Sam van den Haak

12.45 - 13.30     GROTE ZAAL

"Je kunt alles worden wat je wilt, maar vooral jezelf!" Het motto van schrijfster en inspirator Sam van den Haak. Sam was slachtoffer van adoptiefraude en sexueel misbruik. Ze ging op haar zeventiende op zoek naar haar identiteit en moest overleven in een land waar niemand op haar leek en ze overal buitenviel. Ze schreef het boek "niet geboren op mijn verjaardag", een spraakmakende autobiografie over adoptiefraude, kindermisbruik, vechtlust, maar vooral veerkracht en hoop. Sam komt ons vooral insprireren en hoop geven.   Op  deze website kun je meer over haar lezen. Een grote eer om haar op ons podium te mogen begroeten!

IN GEBAREN nieuw kleur

In Gebaren

13.15 - 14.15     FILMZAAL 1

Toegankelijkheid en inclusie staan de afgelopen jaren vaak in de spotlights!

Dankzij de VN Verdrag Handicap en de erkenning van NGT zijn er meer handvatten om toegankelijkheid en inclusie te organiseren. Toch zijn er nog verschillende perspectieven en is het soms niet duidelijk wat echt goed werkt. 
Wát is kwalitatief goede toegankelijkheid en inclusie? Welke misverstanden bestaan er en hoe kunnen we samen werken aan betere toegankelijkheid en inclusie? Tijdens deze workshop gaan we samen in gesprek en hopen we elkaar te inspireren! 

Gebarencentrum

Geschiedenis van NGT

13.30 - 14.15     GROTE ZAAL

Vanuit het Gebarencentrum vertelt Benny Elferink over de bewogen geschiedenis van het ontstaan van gebaren en de Nederlandse Gebarentaal sinds de Griekse oudheid.  Dan wordt duidelijk waarom ieder land een eigen gebarentaal heeft, net als bij gesproken talen. Ook wordt belicht welke rol deze taal had en heeft voor dove mensen in de samenleving.

LIsa H

Debat o.l.v. Lisa Hinderks

14.15 - 15.45     FILMZAAL 1

Lisa leidt op geheel eigen wijze het panel langs een aantal prikkelende stellingen. Ze doet dit met een knipoog, humor en haar grote gevoel voor rechtvaardigheid.  De namen van de panelleden volgen. Ook dit wordt een onderdeel dat je niet will missen!


Nieuwe vlag

Ervaringen zomer Zuid-Korea

16.00 - 16.45     FILMZAAL 1

Afgelopen zomer in Zuid-Korea hebben de internationale organisaties CODA, WFDYS, WASLI en WFD  nagenoeg aaneensluitend hun congressen / algemene vergaderingen gehouden. Vanuit Nederland is een best grote groep mensen er heen geweest.   Enkelen gaan graag hun ervaringen delen op het podium. Over de internationale bewegingen op gebied van doof / gebarentaal en vast en zeker gaan we ook wat horen over de cultuur van Zuid-Korea. 

Adviescollege NGT

Terugblik Symposium 'Erkenning NGT in 2021 en dan ...? '

16.45 - 17.15     FILMZAAL 1

Één dag eerder, op 22 september, verzorgen het Adviescollege NGT, Dovenschap en het Nederlands Gebarencentrum het symposium “Erkenning NGT in 2021 en dan…?”.  Vandaag wordt teruggekeken op dit symposium. Spreker(s) volgen.

Sluiting werelddovendag

17.30 - 18.00     GROTE ZAAL

Dovenschap en het Gebarencentrum maken de jaarprijs en het gebaar van het jaar bekend. Hierna neemt de werkgroep van WDD2023 afscheid en sluiten we af met een prachtig optreden van het Nederlands Gebarenkoor. 

© Werelddovendag 2023

Webdesign/webdevelopment: Birdhouse Solutions